Nederland moet cryptovaluta snel omarmen i.p.v. verbieden
Recent kwam SER-directeur Pieter Hasekamp met een verrassend opiniestuk met als titel: "Nederland moet cryptovaluta in de ban doen". Terwijl ik het stuk las kwam ik er al snel achter dat Peter Hasekamp geen benul heeft waarover hij het heeft. Laten we hopen dat de politiek dit ook inziet.
Wat is volgens de heer Hasekamp het probleem?
Erg diepgaand is het opiniestuk van Hasekamp niet. Hij noemt onder andere dat cryptovaluta geen intrinsieke waarde hebben en hun waarde slechts baseren op het 'geloof' in de valuta. Verder noemt hij het feit dat er gebruik van wordt gemaakt in de criminele wereld. De ironie wil dat dit precies zo het geval is voor de Euro en de Dollar en dat hij het daar geen probleem lijkt te vinden. 'Fiat' currency zoals deze munten worden genoemd hebben sinds decennia ook al geen intrinsieke waarde meer en de Dollar en de Euro spelen vrijwel bij iedere drugsdeal nog steeds een grote rol.
Verder valt hij over het feit dat de cryptovaluta niet waardevast zijn. Hier kan ik weinig tegenin brengen behalve dat dit te verwachten valt wanneer een nieuwe technologie door een groeiend deel van de bevolking wordt omarmd. Dat gaat nou eenmaal met horten en stoten. En voor de early adopters is er veel bij te winnen. Voor hen is dat een pré. Op termijn, wanneer de markt wat verzadigd raakt zal dat vanzelf kalmeren. Het is nauwelijks iets om van in de paniek te schieten.
Het gaat helemaal niet over valuta
Wat de heer Hasekamp helemaal lijkt te missen, is dat het eigenlijk hier helemaal niet over valuta gaat. Het gaat over de mogelijkheden die de block chain technologie ons brengt. Dit is werkelijk een revolutionair concept en het lost een millennia oud probleem op: Veilig, onherroepelijk en gedecentraliseerd een transactie kunnen doen zonder dat je daar een derde partij bij nodig hebt die door beide kanten vertrouwd moet worden. Dat hoeft geen financiële transactie te zijn, het is verstrekkender dan dat; Voor vrijwel iedere denkbare transactie waarbij er eigendom over gaat van de ene partij naar de andere kan deze techniek worden ingezet! Verbieden is wel het laatste waaraan je zou moeten denken!
Zaken als copyright, royalties, grond eigendom, patenten, logistiek, het delen van privacy gevoelige data of zelfs het uitbrengen van een stem kan middels deze techniek op een veilige manier worden geregeld. Het ziet er dan ook naar uit dat deze technologie een groot deel van de 'tussenpersonen' die op dit moment dit soort zaken voor ons beheren in rap tempo overbodig gaat maken.
Het gaat dus over macht
Je hoeft alleen maar even naar het LinkedIn profiel van de heer Hasekamp te kijken en dan zie je het meteen: Deze man ademt gecentraliseerd controleren van financiën: Ministerie van Financiën, Belastingdienst, zorgverzekeraars, noem maar op, hij heeft er allemaal een functie bekleed. Wat deze man roept over cryptovaluta staat dan ook gelijk met de directeur van een groot postbedrijf die roept dat e-mail verboden moet worden. Hij is al rechts ingehaald, alleen weet hij het nog niet. Verlies van macht en controle over anderen is waarschijnlijk iets wat lastig is te slikken voor iemand die daar zijn carrière van heeft gemaakt.
De SER verdient beter
Als directeur van de Sociaal Economische Raad (SER) heeft deze man zich met zijn opiniestuk eigenlijk gediskwalificeerd voor zijn eigen positie. De SER dient de overheid van gedegen advies te zien en daarbij nieuwe technologieën met een neutrale blik te bekijken. Laten we hopen dat de politiek dat ook ziet en hem snel weg promoveert. Waarnaartoe? Elders graag...